Niet tevreden over jezelf? Creëer jezelf opnieuw.

De klant wilde graag een loopbaantraject volgen. Ze zei dat ze niet wist wat ze graag wilde doen en ze had ernstig last van het feit dat ze niet tevreden met zichzelf was.

Ik vroeg haar waar ze niet tevreden mee was en ze gaf aan dat ze alleen maar bezig was om het anderen naar de zin te maken en dat die anderen dat niet eens waardeerden. Ze was er klaar mee om er voor anderen te zijn, ze wilde iets voor zichzelf doen maar ze wist niet hoe. Ze wist ook zeker dat de anderen haar dat niet in dank afnamen. Dus hoe nu te werk gaan dan?

Het mooie aan leven is dat je jezelf keer op keer opnieuw kunt uitvinden. Vind je iets niet fijn aan jezelf, pas dit aan, probeer het uit en ervaar of de nieuwe jij past.

De klant had moeite met mensen in haar omgeving die altijd aandacht vroegen, die altijd maar praten zonder zich af te vragen of de ander daar wel in geïnteresseerd was.  Ik vroeg haar waarom ze hier moeite mee had en ze gaf na enige twijfel aan dat het niet altijd over dezelfde mensen moest gaan en soms ook wel over haar mocht gaan. Ahhhh dat maakt veel duidelijk. Dit zegt namelijk iets over de klant zelf. Ze irriteert zich aan anderen omdat die personen gedrag vertonen dat zij zelf graag iets meer wil laten zien maar dit nog niet weet. Deze fase noemen we onbewust onbekwaam.

Nu hadden we iets om mee te werken. Het gaat namelijk nooit om irritaties over gedrag van anderen maar wat dit zegt over jezelf.

Waar ben je zelf niet tevreden over en hoe wil je dit gedrag veranderen.

Er wordt vaak gezegd dat iemand niet kan veranderen en dat je het er maar mee moet doen maar dat is gedeeltelijk waar. Jij kunt iemand anders niet veranderen maar je kunt wel jouw gedrag ten opzichte van die ander veranderen zodat je geen irritatie meer hebt.

Hoe dan?

De klant gaf aan dat ze zichzelf maar aandacht wilde geven, dit had ze nodig. Vanaf nu ging het over haar en datgene wat zij wilde doen en minder rekening houden met anderen. Ze gaf aan door dit te benoemen al zeer egoïstisch aanvoelde dus hoe kon ze dit nu veranderen zonder egoïstisch te voelen?

Draai de vraag om, is het egoïstisch om ruimte voor jezelf te vragen wanneer je die ruimte ook nodig hebt in je leven? Word je juist niet een leuker mens door jezelf te creëren in een persoon die je heel graag mag en waar je achter staat?

Iemand die aangeeft dat zij iets aan zichzelf wil veranderen zit in de fase bewust onbekwaam. Je herkent bepaald gedrag van jezelf waar je niet blij mee bent. Je wilt dit veranderen door jezelf op de voorgrond te zetten.

Hoe dan?

Hoe creëer je meer ruimte voor jezelf en zet je jezelf meer op de voorgrond, door vaker het woord NEE te gebruiken en te oefenen met stappen die je zelf durft te zetten.

De hele dag ben je in deze fase bewust bekwaam van je eigen gedrag en kun je keuzes maken hoe je wilt handelen.

Wat doe je?

“Een buurvrouw die buiten tegen je begint te klagen over de rotzooi in de wijk, terwijl je geen zin hebt om haar aan te horen.

Een collega die tijdens werkoverleg met trots aangeeft hoe goed ze een bepaalde situatie heeft opgelost en hier erg lang over doet.

Een vriendin die je steeds in de rede valt en het gesprek overneemt.

Een echtgenoot die steeds een smoes heeft waarom hij die bepaalde klus nog niet heeft gedaan en ook nu niet begint.

De dame die voor piept bij de kassa”.

Start met oefenen en leer meer ruimte voor jezelf te maken in deze situaties.

Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het gaat en voor je het weet zit je in de fase onbewust bekwaam ?. Met andere woorden, je hebt niet eens meer door dat je Nee verkoopt, het voelt niet meer egoïstisch en je doet de dingen op jouw manier waar jij achter staat.

Maak keuzes en kleur de tomaten op jouw manier.

Laat een reactie achter hoe dit werkt voor jou.

Categorieën: Blogs